Zo kunt u verantwoord pleziervaren tijdens de coronapandemie

De coronapandemie houdt Nederland momenteel in de greep. En dus is thuisblijven het devies. Maar betekent dit dan dat u momenteel helemaal het water niet op mag? Nee! Al is het wel belangrijk dat u dit op verantwoorde wijze doet en ook op uw plezierjacht alle RIVM-maatregelen naleeft. Aquaservice wil u daarbij helpen. Daarom sturen we u de officiële gedragscode voor watersporters die van kracht is zolang de beperkende maatregelen gelden. Voorlopig tot 28 april, maar wellicht langer.

Wie stelde de gedragscode op en waarom?

De Nederlandse waterrecreatiesector heeft dit met de samenwerkende lokale overheden gedaan voor u als waterrecreant. Betrokken bij het overleg waren jachthavens, gemeente Wijdemeren en de Coöperatie Gastvrije Randmeren waarin zestien gemeenten, van het Gooimeer tot het Drontermeer, participeren. De opstellers van de gedragscode willen hiermee bereiken dat tijdens de coronacrisis watersporten en verblijf in de open natuur mogelijk blijft. En dat (jacht)havens watersporters kunnen blijven ontvangen, omdat u goed voorbereid op pad gaat.

Zo ziet de gedragscode eruit!

Even buiten zijn om een frisse neus te halen, lichaamsbeweging op het water en genieten van de natuur. Laten we in ieders belang er in deze tijd samen voor zorgen dat het veilig en mogelijk blijft. Naleving van de regels van ‘de gedragscode voor waterrecreanten’ is daartoe van groot belang.

Basisregels

 • Houd altijd 1,5 meter afstand van elkaar, ook bij sluizen en aanlegplaatsen.
 • Ga niet met drie personen of meer op pad, tenzij het schip zo groot is dat u altijd 1,5 meter afstand van elkaar kunt houden.
 • Vermijd sociale contacten met andere watersporters.
 • Hoest u, bent u verkouden of heeft een gezinslid koorts? Blijf dan thuis!
 • Voorkom drukte in gebieden, vaar dan liever niet.

Bereid uw vaartocht(je) goed voor!

 • Brug- en sluisbedieningen wijken af van die van een normaal vaarseizoen. In veel vaargebieden is de winterdienst verlengd of wordt alleen gedraaid voor de beroepsvaart
 • Check de website van de beheerder om onnodig wachten bij een sluis of brug te voorkomen.
 • Kijk op vaarweginformatie.nl en bekijk daar de kaart.
 • Controleer voor vertrek uw overnachtingshaven of aanleghaven op openstelling.

Een veilig vertrek

 • Op de jachthaven geldt een protocol. Neem hier kennis van en volg strikt de voorschriften.
 • Indien gezamenlijke sanitaire ruimtes niet uit voorzorg helemaal afgesloten zijn, zorg er dan voor dat er nooit meerdere personen tegelijk in de toilet- of wasafdelingen zijn en maak geen gebruik van gezamenlijke douches.
 • Houd voldoende sociale afstand bij openbare trailerhellingen en voorkom groepsvorming.

Onderweg bij sluizen en bruggen

 • Voorkom zo veel mogelijk het aanleggen aan wachtsteigers bij sluizen en bruggen. Indien het niet anders kan, houd dan voldoende afstand tot de andere boten. Ga niet langszij (dubbel) liggen.
 • Volg bij het schutten strikt de aanwijzingen van de sluiswachter op.

Aanleggen en overnachten

 • Wanneer u met een open boot vaart, houd dan bij openbare aanlegplaatsen met boxen een box tussen u en een andere boot vrij. Bij kajuitboten (met stuurstand in de kajuit) is dit minder noodzakelijk, maar dan geldt: wacht tot de naast gelegen bemanning van de boot is uitgestapt en de 1.5 meter afstand in acht kan worden genomen.
 • Neem ook op ankerplaatsen voldoende afstand en ga ook hier niet langszij (dubbel) liggen.

Ook in coronatijden kunt u op ons blindvaren!

Nu het coronavirus door de wereld waart, zullen we een heel ander vaarseizoen dan normaal tegemoet gaan. Maar ook in deze vreemde coronatijden kunt op ons blindvaren. Met alle respect voor de RIVM-richtlijnen kunt u nog steeds bij ons terecht voor al uw reparaties, onderhoud en bootmaterialen. Bestelt u die momenteel liever online? Ook dat kan! Via onze webshop bootplus.nl leveren we met fraaie acties en kwaliteitsproducten ook nu graag onze bijdrage aan het zomer-klaar maken van uw jacht.

Fotogallerij

Waar u ook bent, wat u ook zoekt, wij hebben de oplossing voor uw vaartuig

Kunnen wij u helpen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Laat uw bericht achter

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »

* Verplicht Een ogenblik geduld…

De watersportwinkel van Bonsink Aquaservice is gevestigd in Zwartsluis, vlakbij Meppel, Elburg, Harderwijk, Urk, Sneek, Grou, Lemmer, Zwolle, Kampen en Dronten.

bellen elektronica klimaat locatie mailen onderhoud onderhoud-reperatie openingstijden productinstallatie productlevering refit techniek veiligheid whatsapp